2010. május 22., szombat

Együnk, diót, mandulát, mogyorót!

Egy május elején publikált tanulmány szerint a mogyorók napi fogyasztása javít a zsírszinten a vérünkben. A tanulmányban részvevők mandulát, diót, pisztáciát, makadémiát és pecan mogyorót ettek. Az átlagfogyasztás napi 67 gramm volt. Ez a fogyasztás átlagban  5% csökkentette a koleszterinszintet. A “rossz” kolesterin (vagyis LDL koleszterin)  szint erősebben csökkent, mivel a “jó” (vagyis a HDL ) koleszterinszint enyhén nőt. Emellett a trigliceridek szintje is csökkent, bár ez utóbbi főleg azoknál az embereknél lehett észlelni, akiknél alapból magasabb volt a trigliceridszint (150 mg/dl fölött). A kutatók nem észleltek különbséget férfiak és nők között. A “rossz” koleszterinszint csökkentés is főleg olyanoknál lépett föl, akiknek magas volt a “rossz” kolesterinszint. Ez a tanulmány szerint, ha valakinek magas a koleszterinszintje, egyen mogyorót, kivéve ha mogyoró allergiája van.

Nincsenek megjegyzések: