2011. április 23., szombat

Én is kinyitom a szám

Pedig annyira megfogadtam magamnak, hogy NEM fogok beleszólni, NEM fogom senkinek a pártját fogni. Eddig bírtam. Holnap írja alá a köztársasági elnök az új alkotmányt, pardon, alaptörvényt. Ahogy egyes emberek és pártok reagálnak, nagyon megmutatja, hogy Magyarország még nagyon messze van egy rendes, felnőtt demokráciától. Nekem úgy tünik, hogy csak két véleménynek van hely az országban: nem kell új alkotmány vagy kell új alkotmány és pedig ez az alkotmány kell. Köztes megoldás nincs és itt van ami a nagy gond.

Most volt szükség egy új alkotmányra? Igen, volt. Két hónap alatt át kellett volna passzírozni a Parlamenten az új alaptörvényt? Nem. Egy alkotmányozást nem lehet 2 hónap alat lezárni. Ez a folyamat engem emlékeztet arra, ami 1949-ben történt, amikor a jelenlegi alkotmány eredeti verzióját átpasszírozták az akkori Parlamenten. Ez volt a rövid válasz.

Miért is volt szükség egy új alkotmányra? Elvileg rendszerváltás volt, egy rendszerváltás velejárója, hogy egy ország, egy állam berendezését, alkotmányát újraírják. Számomra oriási történelmi hiba volt, hogy a kerekasztalnál nem egyeztek meg abban, hogy új alkotmány legyen. De az a múlté. Ezen tovább kell lépni, mivel most élünk, nem akkor. Egyik nagyobb gond az 1949-es alkotmánnyal szerintem az, hogy a Parlament egy kamarás. Ez a megoldás elősegíti a politikában a véglegeket, pont úgy, ahogy láttuk az elmúlt 12-16 évben. Ebben a különböző párto vezetőinek a személyiségei is jelentős szerepet játszottak. Egy megfelelő módon felállított két kamarás Parlament kényszeríti a különböző politiaki pártokat az együttműködésre és az ország javára. Nem hiába van, hogy a legtöbb demokráciában két kamarás Parlament van: Egyesült Királyság, Hollandia, Belgium, Franciaország, Németország és sorolhatnám tovább. Egy kamarás Parlament csak azokban az országokban szokott lenni, ahol vagy háború van vagy rendszerint fenyeget (Izrael) vagy ahol a társadalom olyan kis csoportokra szétoszlott, hogy egyik párt sem képes szert tenni egy többségre (lásd: Dánia, Svédország). Szerintem nem mondok nagyot, ha állítom, hogy Magyarország egyik csoportba sem tartozik. Még több problémát látok, csak nem akarom a kedves olvasómat halálra unni.

Akkor ezek szerint boldog vagyok ezzel az eljárással? Semmikép. Egy alkotmányozási folyamat nem lehet 2 hónap alatt lekergetni. Bár melyik országot nézünk, egy alkotmányozás több éves folyamat, amiben a társadalom egész széltét bevonják. Ez ebben a folyamat, ami most lezajlott semmiképp nem volt. És számomra ez is majd épp olyan történelmi hibának fog minősülni, mint amikor a rendszervátáskor nem írtak új alkotmányt.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Did you eѵer find a community health care provider to helρ you ѕon?
My ѕon's dr. diagnosed him with PANDAS and prescribed an antibiotic but I'ԁ like
tо find a dr who spесializes/is more familiar with it.
We lіve in Austin and are currently looking fоr 1.


Alsο visit my homepagе; http://www.strepthroatdoctor.org/