2009. december 17., csütörtök

Eredmény

Múlt kedden voltam vérvételen, ma délután megkaptam az eredményt. A CD4 sejt számom 641 volt, a százalék pedig 31,5%. A vírusom, úgy tünik, makacs fajta, mert még minidig kimutatható: 41 darabot számoltak egy mililiter vérben. Ami jó, hogy az immunrendszerem tovább javul, a százalék tovább emelkedett. Ami nekem kissé lehangoló volt, hogy a vírusom nem tünt el teljesen. Most kedden új gyógyszert kaptam. Kaletrát leváltottuk Prezistára. Ha minden igaz, a Prezista erősebb mint a Kaletra és majd képes lesz ezeket az utolsó vírusokat is kinyírni.

3 megjegyzés:

hpeter írta...

ez jo hir, de van nagy jelentősége annak hogy a virus 41 vagy éppen nulla-ugy értem ahhoz képest hogy több tizezer is lehetne ahhoz képest jo a 41is nem?és mi van veled?dolgozol?szabadság?stb.

Névtelen írta...

A 41 az nem kimutathatatlan? Úgy tudom, 50 alatt már az...de ezek szerint ennél lenne pontosabb műszer is? Amúgy a 41 nagyon kevés, nem 410-et akartál írni? 41-re nem hiszem, hogy lett volna gyógyszercsere...mert a 41 esetében teljesül a kezelés virológiai hatékonysága (100 alatt már jó).

Csak hogy félre ne értsük egymást, nulla sosem lesz a vírus, ugyanis megbújik bizonyos memóriasejtekben, de egy hatékony kezeléssel 10-20-as érték elérhető, ami bőven jó.

Independence írta...

A vírusszám tényleg 41 volt és nem 410. Ilyenekre szoktam figyelni ;o). A bejegyzésem enyhén negatív hangulata annak tudható be, hogy amikor írtam rossz passzban voltam. Amikor íródott,akkor azt hittem, hogy azért vagyok rossz hangulatban, mert nem volt 40 alatt a vírusszámom. De ez a hír csak az utolsó csepp volt a pohárban. Mióta visszamentem dolgozni a 6, 7 hónap táppénz után végig hullaszag volt az irodában. Azon a héten, amikor kaptam az eredményeket ez a hangulat még tetőzott azzal, hogy 3 kollega, akikkel nagyon jóban voltam, felmondtak.

A gyógyszerváltás nem a vírusszám miatt volt. Amikor márciusban kezdtem szedni a gyógyszereket, Stocrint és Kivexát ettem, de mivel 10 nap után kiderült, hogy allergiás vagyok a Stocrinra, az Kaletrára lett leváltva. Akkor már megbeszéltük Bánhegyi főorvossal, hogy ez csak ideiglenes megoldás lesz, mivel a Kaletra hosszú távú mellékhatásai nem jók. Emelett meg a Kaletrában található ritonavir valszeg nincs jó hatással a fekélyes vastag bélgyulladásomra. Most, hogy a Prezistát szedem, a napi ritonavir adagot felére csökkentettük. Az egészhez bónusz, hogy a Prezistának sokkal kedvezőbb a mellékhatás profilja.

Még visszatérve a vírusszámomra. Az, hogy nem sikerúlt még 40 alá nyomni, nem csoda, mivel évekig a vírusszámom baromi magas volt (kb fél milliós). A hatékony kombináció arra hivatott, hogy a vírus teljes ciklusát megakadályozza. A HIV teljes ciklusa abból áll, hogy egy CD4 sejtbe (de nem csak CD4 sejtet fertőzjet meg a HIV) a vírus belép, lefordítja az RNS-ben találhatő információt DNS-be, amit beépít a sejtmagban található DNS-be. Amikor a sejt aktív, a vírus átveszi a sejt fölött az irányítást és új vírusrészecskéket produkál.

Ami most nálam van, hogy elég sok alvó CD4 sejtbe beépűlt a vírális RNS, mivel évekig nagyon magas volt a vírusszámom (kb fél millió). Amikor alszik egy CD4 sejt, akkor nem produkál új víruszrészecskéket, de amikor beaktiválódik egy fertőzés kapcsán, akkor új vírusokat állít elő ez a CD4 sejt.

Majd idővel elfogynak majd ezek a fertőzött alvósejtek és majd alacsonyabb lesz a vírusszámom.

Összefoglalva: az eredményeim jók voltak :o)