2007. szeptember 18., kedd

tRNS inhibitorok a láthatáron?

Amerikában egy új módszert találtak fel, amivel gyorsan, nagyon sok vegyületet ellenőrizni tudnak antiretróvírális hatásukra, ez a cikk szerint. Ez a módszer egy újabb fajta gyógyszerhez vezethet. Az eddigi fajtáknál (NRTI (nucleoside reverse transcriptase inhibitor), NNRTI (non-nucleoside reverse transcriptase inhibitor), protease inhibitor, entry inhibitor és integrase inhibitor) megint egy újabb támadási felületett nyitna a vírus felé. A közös tényező minden gyógyszer közöt, az, hogy a vírust valamilyek életfázisában támadja meg. Az NRTI és az NNRTI a vírust fékezik amikor az a RNS-ét átírná DNS-re, amit majd a fertőzött sejt génjei közé berakja. Az integrase inhibitorok (amik még fejlesztés alatt vannak) ezt az utolsó lépést, a sejt génjei közé való illesztést akadályozza meg. Az entry inhibtor megakadályozza/fékezi az erre érzékeny sejtek fertőzését. Végül, a protease inhibitorok meg azt a vírus enzímet fékezi, ami segít az új vírus részecskék készítésében.

Ezzel az új tesztel, most egy újabb módszert lehetne kidolgozni. Ha minden összejönn, olyan gyógyszereket lehetne majd kifejleszteni, amik a vírus fehérjék gyártását fékezi, az úgynevezett t-RNS-eken keresztül.

Ehhez el kell magyaráznom, hogy egy sejtben, hogy működik a fehérjék gyártása. A sejtmagban elindult egy folyamat, aminek az az eredménye, hogy egy génben rejlő információt egy RNS molekulában írja át a sejt. Az az RNS-t mRNS-nek is nevezik (az m az angol messenger-ből jönn, mivel ez a molekula elviszi az "üzenetet" a sejt fehérjegyáraihoz, a ribozómokhoz. Itt a ribozómokban az mRNS és az úgynevezet tRNS-ek megtalálják egymást. A tRNS-ekhez vannak kötve a fehérjéket alkotó aminósavok (a t az angol "transport"-ból jönn). Ez a teszt most lehetővé teszi, hogy olyan vegyületek után tudjanak kutatni a tudósok, amik a fehérje gyártást ilyen módon gátolják. Ez önmagában, szerintem, egy nagyon hatékony gyógyszertípus lehet, mivel nagyon sok fajta tRNS létezik (minden aminósavhoz van minimum egy tRNS és a természetben húsz aminosav van jelen).

De van egy veszély is, ami miatt óvatos szeretnék még egyenlőre lenni. Az emberi sejtek is pont ezeket a molekulákat (mRNS, tRNS, ribozómok) használják, úgyhogy nagyon nehéz lehet olyan vegyületeket találni, amik gátolják a vírus fehérje gyártását és nem mérgezők az emberi szervezetre. Összesítve, elméletben nagyon érdekes és jó ötlet ez a teszt, de mivel az a technológia még nagyon gyerekcipőkben jár, még nagyon óvatos lennék. Több év eltelhet, mire ez a technológia által kifejlesztet gyógyszerek kerülhetnek a piacra.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

off: milyen volt a nyaralás?