2009. augusztus 30., vasárnap

Magas zsírszint és csontritkulás

Egy nemrég megjelent kutatásból az derült ki, hogy magas vérszintek oxidált zsírokból (ebbe az oxidált koleszterin is beletartozik) emelik az esélyt csontritkulásra. Ez az emelt csontritkulás az immunrendszeren keresztül működik, mivel a T-sejtek (CD4 és/vagy CD8), amikor észlelnek magas oxidált zsír- és koleszterinszinteket egy bizonyos fehérjét produkálnak, ami serkenti az immunrendszerben jelenlévő falósejtek átalakulását úgynevezett oszteóklasztokba (oszteóklasztok olyan sejtek, amik bontják a csontokat), és így serkenti a csontok bontását. Ezek az oxidált zsírok egy időben meg a csontépítő sejtek (oszteóblasztok) fejlődősét fékezik. Ennek a folyamatnak a nettóeredménye a csontok lassú eltünése és a csontritkulás kialakulása.

Hogyan lehet megelőzni a zsírok oxidálását? Egyrészt azt, hogy minél kevesebb oxidált zsír eszünk: időben olajat cserélnik, ha olajba sütünk húst. Másrészt sült hús azonnali fogyasztása, mivel az elkészített húsban azonnal elkezdődik az oxidálási folyamat. És persze olyan hús fogyasztása, amiben minél alacsonyabb a zsírtartalma.

Nincsenek megjegyzések: