2009. október 20., kedd

Üdvözlet Párizsból - A thaiföldi vakcinakutatásról bővebben

Mindenkit üdvözlök Párizsból. Vasárnap érkeztem a nagy HIV/AIDS vakcina konferenciára. A legfontosabb dolog, amiatt itt mindenki pörgött, az a Thaifüldön végzett vakcinakisérlet volt. Erről már régebben írtam egy rövidebb bejegyzést.

Kezdjük az elején. Ebben a kutatásban két vakcinát használtak, aik egyenként nem voltak hatékonyak. Protokoll szerint fél év alatt 6 injekciót kaptak az alanyok. Az egyik oltóanyagból négy injekciót kaptak, a másikból, erősítésként, kettőt kaptak a résztvevők. A terv szerint a második oltónayagot azért adták be, hogy megerősítse az immunválaszt, amit az első oltóanyag kiváltott. A kutatást Thaiföldön, olyan vidéken végezték, ahol nagyon alacsony a fertőzöttség.

A kutatást nagyon nagy csoporton végezték, kb 6000 főt beoltottak, és egy ilyen csoport placebót kapott. Az oltás utáni 3 évben összesen 132 fertőződött meg HIV-vel. Ebből 56 az oltott csoportban és 76 pedig a placebó csoportban kapta el a vírust. Mivel a számok nagyon alacsonyak, nem lehet túl sok okos dolgot mondani erről a kutatásról. A legjobb, amit eddig el lehet mondani, hogy nem okoztak kárt ezzel a kutatással. Ez ellentétben a STEP-kutatással, amit már lassan két éve leállítottak, mivel úgy tünt, hogy a beoltott csoport érzékenyebb volt a HIV-vel való fertőzéssel.

Egy nagyon fontos dolog, amit ebből tanulni lehet, hogy még nem tudunk eleget arról, hogy hogy is működik az immunrendszer. Egy másik dolog, ami más prezentációkból is nagyon kiderűl, hogy még mindig nem ismerjük nagyon jól a HIV vírus működését. Egyre inkább kiderül, hogy a HIV több módszerrel szabotálja az immunrendszer, sőt a sejtek védekezést.

Összegzve azt lehet mondani, hogy lassan, de biztosan haladunk egy vakcina felé, de még nagyon sok idő, pénz és energiát ingényel, de főleg fokozott nemzetközi együttműködés kell. Egy másik dolog, ami világos, hogy nem csak vakcinára lehet számítani, de más módszerekre is van szükség, hogy ezt a vírust legyőzzük.

Nem rég, kb fél órája jelent meg erről a kutatásról a cikk a New England Journal of Medicine-ben. Amennyiben érdekli valakit, itt található a cikk.

4 megjegyzés:

Dementia Schikk írta...

A svéd Hivis vakcináról volt szó?
Erről is elég szűkszavú még a sajtó...

Independence írta...

Erről nem volt szó, programon sincs rajta. De ha jól tudom (persze van az a alhetőség, hogy nem tudom jól ;-) ), az a svéd HIV-es vakcinának köze van a DermaVir-hez. Erről majd az EuroPrise éves konferenciáján lesz szó. Ez a konferencia novemberben Budapesten lesz.

hpeter írta...

a vakcinák és a gyógyszerek közötti összefüggésekről is van szó?ugy értem sikeres vakcina a gyógyszeres kezelésben is jelent valami áttörést?

Independence írta...

Hivis-ről: épp most bestéltem Wahren professzot asszonyal. A Hivis és a DermaVir nagyjűból ugyanaz, ha jól értettem. Majd mindjárt lesz egy kisebb prezentáció itt Párizsban ebben a témában. Majd a Budapesten tartott EuroPrise konferenciában majd bővebben lesz erről szó.

a vakcina és gyógyszeres kezelés összefüggéséről: itt sok tényező közben játszhat. Egy vakcinától két dolgot lehet elvárni: védekezést ad egy kórokozóval szemben és ha mégis megfertőződik az illető terapeuta hatással bír. Ezzel azt akarják mondani, hogy a fertőzésnek enyhébb lesz a lefolyása. Most nem lehet még semmit sem mondani, mivel túl sok bizonytalanság van. A thai kisérletben példáúl nem vettek észre terapeuta hatást. Erről majd akkor lehet többet mondani, amikor egy tényleges vakcina a láthatáton van.