2009. szeptember 25., péntek

Első működő AIDS vakcinával kapcsolatos vélemény

Tegnap az indexen ez a cikk jelent meg. Ez arról számolt be, hogy egy Thaiföldön végzet vakcinakutatás hatékony volt. Ebben a kutatásban két, eddig külön-külön nem hatásos vakcinát használtak. A beszámolás szerint 31%-al csökkent a fertőzési esély az új vakcinával. Amit figyelemben kell tartani, hogy ez egy relatív esélycsökkentést jelent. Ezt egy számpéldával lehet talán legjobban megmagyarázni. A kutatás placebo részében a fertőzések aránya 0,9% volt. A vakcina részben meg 0,6% volt a fertőzések aránya. Itt a relatív ferftőzési esélycsökkenés kb 30%, de az abszolút esélycsökkenés pedig 0,3% volt. Ez azt jelenti, hogy ha 1000 embert oltanak be, 3 ember védettséget ér el HIV ellen. Ez már nagy előrelépés az előző nagy vakcinakutasáshoz képest (a MSD által készített kutatás, ahol kiderült, hogy a vakcina érzékenyebbé tette a beoltottakat). Ami szintén fontos, hogy ez a kutatásban csak heterószexuálisak vettek részt. Emiatt nem lehet mondani túl sokat, hogy mennyire hatékony lehet ez a vakcinakombináció melegekben.

Egy másik fontos dolog, ami figyelemre méltó, hogy azoknál az embereknél akiket beoltottak és mégis megfertőzöttek, nem lehetet kimutatni, hogy az immunrendszer megtanulta volna kordában tartani a fertőzést. Majd az októberi Párizsi vakcina konferencián várható részletes információ. Mivel meghívót kaptam, el fogok menni erre a konferenciára. Remélhetőleg akkor majd válaszok lesznek a különböző kérdésekre.

2 megjegyzés:

hpeter írta...

ez érdekes, ha majd lesznek infoid oszd meg velünk. főleg az érdekel, hogy a vakcinakutatás eredménye a már fertőzöttek gyógyszereire van e pozitiv hatással.

Independence írta...

Ha minden igaz, ezen a konferencián baromi sok információ lesz, három és fél napos lesz ez a Párizsi konferencia. Majd igyekszem megosztani az érdekes információkat.