2009. szeptember 25., péntek

Az agy elég fontos bújóhely a HIV számára

Austrál kutatók kiderítették, hogy a HIV egyik bujóhelye, az agy, milyen fontos tartalékot képez. Eddig vita volt az agy tartalékszerepével kapcsolatban. Egyesek szerint az agy nem játszik nagy szerepet a HIV tartalékolásában a szervezetben. De most kiderült, hogy a HIV számára az agy nagyon fontos bújóhely. A többi szervezetek, amiben a HIV képes elbújni az immunrendszer elől, a csecsemőmirigy, nyírokcsomók, a belek, a lép, a herék és a csontvelő.

Az agyban az úgynevezett astrocyták akár egyötöde HIV-vel fertőzött lehet. Ez (részben) meg is magyarázhatja a HIV-okozta demenciát. Az astrocyták (ez a név csillagsejtet jelent) az agyban nagyjában karbantartási munkákat végeznek. Az astrocyták a HIV-vel való fertőzést túl szokták élni, de mivel a vírus az astrocyták energiakeretéből kihasít egy bizonyos mennyiségű energiát, ezek az astrocyták nem olyan hatékonyak és emiatt az agy működése sem olyan hatékony.

Ez az eredmény azért is fontos, mivel ez bekavarhat az új kezelési elképzelésbe, ami szerint az antiretróvírális kezelést és egy kemóterápiához hasonlító kezelést lehetne kombinálni a HIV kiírtása érdekében. Most, hogy kiderült, hogy az astrocyták akár 20%-a HIV-vel fertőzött lehet, ez minimum két gondot okozhat ennek a kemóterápiás megoldásnak. Az egyik, hogy a legtöbb gyógyszer nem is jut be az agyba. A másik probléma az, hogy normál esetben a szervezet nem képes elhalt astrocyták pótlására.

11 megjegyzés:

hpeter írta...

az ellen lehet valamit tenni hogy ne okozzon a hiv demenciát?

Independence írta...

A komoly HIV okozta demenciát hatékony gyógszeres kezeléssel általában meg lehet előzni. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a feledékenység korral is jár. Amennyiben feledékenység lép fel, nem kell mindjárt HIV-re gondolni, ha az illető HIV-fertőzött.

Általános kutátosok szerint segít ha az ember valamilyen szinten edzi az agyát. Ennek az edzésnek több formája van, keresztrejtvénytől kezdve, a tanuláson (új területek, nyelvek tanulása) át más elfoglaltságok, amivel edzeni lehet az agyat.

Névtelen írta...

"az ellen lehet valamit tenni hogy ne okozzon a hiv demenciát?"

Az a legjobb, ha vigyázol magadra, óvszert használsz és így HIV-el sem fertőződsz meg. De ezt mindenki tudja...

hpeter írta...

a válaszod akadémikus...és nem a kérdésemre szol.

Névtelen írta...

Ha nem a HIV, majd a gyógyszerek okoznak demenciát... Általános iskolában tanítják, hogy használd az ÓVSZERT!

Independence írta...

Kedves Névtelen,

Arra szeretnélek megkérni, hogy ha nincs építő kritikád, fogd vissza magad. Ezt a blogot olyanoknak írom, akik érdekeltek a témában és szeretnének többet tudni ezzel a témával kapcsolatban.

Köszönöm!

Névtelen írta...

Elnézésedet kérem, és ha megbántottam valakit, nem akartam.
Csak még egy gondolat:

HASZNÁLJATOK ÓVSZERT!!! A megelőzés a leg fontosabb! Vegyük fel a harcot a HIV és az AIDS ellen!

Dementia Schikk írta...

Nekem is a szellemi leépülés tűnik a legkellemetlenebb mellékhatásnak. Amennyire tudom, nincs ellene gyógyszer, kezelés.
A kezdőszint nem mindegy :-)

hpeter írta...

de ennyire komoly lenne ez a leépülés?vagy nem vészesebb mint az időskori, vagy ha valaki rendszeresen piál?
csak azért kérdeztem mert akiktől olvastam blogot, hozzászolást, gyógyszer szedés mellett sem tüntek leépültnek, sőt ellenkezőleg.
egyáltalán mit értünk itt demencia alatt?

Dementia Schikk írta...

Igen, mivel a gyógyszeres kezelés (HAART) enyhíti a tüneteket, mert a leépülés a vírusszámmal arányos...
Amíg valaki HIV fertőzött, addig tart a leépülése, ha kezelik, lassabb, ha nem kezelik, gyorsabb...

Independence írta...

elnézést kérek, hogy ilyen későn válaszolok. nagyon el voltam havazva munkahelyi baromságokkal és más finomsággal.

Mostanában elég ritka már a HIV okozta demencia. Amitt azért észre lehet venni, hogy a HIV fertőzés enyhén csökkentheti az agy működését. Példáúl, hogy szavak nehezebben ugranak be a fejedbe, nehezebben emlékszel nevekre, stb. Amit a Dementia írt, igaz, hogy nem mindegy milyen szintről indul az ember, de szinte minden HIv-fertőzöttnél észlelhető valamilyen csökkenés. A legtöbb emberneél ez a csökkenés elenyésző.

Sajnos még nem nagyon tudják az orvosok, hogy lehet kezelni. Vannak, akik azt mondják, hogy olyan gyógyszerkombinációt kéne szedni, aminek a hatóanyaga átjutt a vár-agygáton és az agyban is műkődhet a vírus ellen. Ezen a téren most folynak a kutatások. Amikor lesz valamilyen hír ezzel kapcsolatban, persze írni fogok róla.