2007. július 10., kedd

Sok szelén cukorbetegséget okozhat


Sivamantra már írt a szelén hasznos hatásárol HIV-fertőzöttekre. Az a bejegyzés itt találaható. Ebben a cikkben szó van egy új tanulmányrol, amit az USÁ-ban végeztek a szelén hatásairol. Ahogy Shivamantra már leírta, a szelén korlátozza és fekezi a HIV-et a fejlődésében. Ebben a legfrissebb tanulmánybol kiderül, hogy a szelén, túladagolás esetében, 50%-al növeli az esélyt a cukorbetegség kialakulására. A tanulmányban majdnem 8 éven át követtek 1200 beteget, akiknek a fele napi 200 µg szelént kapott. A másik fele placebót kapott. Akik a szelént kapták, 50%-al magasabb esélyük volt cukorbetegség kialakulására. Az orvosok nem javasolják azt, hogy most ne használjunk szelént, csak annyit hogy ne vigyük túlzásba használatát. A szelénnek egyébként enyhe pozitív hastásal volt a rák túlélési esélyekre.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziak,

Nem arról volt szó Shivánál, hogy a HIV fertőzöttekben kevesebb a szelén, mint az emberekben általában?? Tehát a túladagolásra gondolom kevesebb is az esély, ha pedig sok a szelén a szervezetben az úgy is jelez!
k

Independence írta...

Szia K,

Igen, arrol volt szó a Shivánál, hogy HIV fertőzöttekben kevesebb a szelén. De, a szelénnél (és a többi nyomelemeknél is vitaminoknál is) fennáll a túladagolás veszélye. Főleg a szelénnél nagyon könnyen túl lehet adagolni, mivel a felső határ olyan napi 400 mikrógrammnál van. Ezt a határt nagyon hamar át lehet lépni. A legtöbb multivitamin 30 és 200 mikrógramm között tartalmaz.

Egyrészt igazad van hogy jelez a szervezet ha sok a szelén, de mivel elég szűk határok vannak a szelénnél, jobb ha nem jut el odáig az ember. Szeléntúladagolás gondokat okozhat az emésztésben, fokhagymaszagú leheletet, kopaszodást, fáradékonyságot, izgatottságot és idegrendszeri károkat.

Összesítve nem mondom és nem akartam mondani, hogy ne szedjünk szelént, csak annyit akartam ezzel mondani hogy ésszel szedjuk a nyomelemeket és vitaminokat. Mindig anyagnak megvan az optimális mennyisége és a mennyiség ami mérgező. Ehhez hasonlót már Paracelsus is mondta a 16. században.

Névtelen írta...

Szia Independence!
Nem mindenben vagy jól tájékoztatva. Az igaz, hogy a HIV-fertőzöttekben csökken a szelén ellátottság, de a naponta elfogyasztott táplálékkal nagyon nehéz a szelén túladagolása. A szelén RDI értéke 100-200 mikrogramm közé tehető, max. 600 (ADI érték/terápiás mennyiség), de ez csak rákbetegségek, illetve vírusfertőzések esetén jöhet szóba, míg a mérgezési tüneteket a 900 mikrogramm körüli, illetve efeletti érték jelentheti. Multivitaminok szedésekor fel van tüntetve a tabletta dobozán, hogy mennyi a szelén tartalom és ez elvileg nem lehet nagyobb az ADI értéknél, a fogyasztók egészségvédelme szempontjából. Viszont hazánkban a szelénhiány gyakori jelenségnek mondható, de a túladagolás veszélye sokkal kisebb, mint a hiány veszélye. Nyilván annyi mennyiséget vesz be az ember belőle, amennyi még belefér a referencia tartományba, ha csak nem más célja nincs a szelén tabletta szedéssel.