2008. szeptember 22., hétfő

Londoni Europrise konferencia

Vasárnap óta Londonban rejtőzöm. Megint úgy hozta a sors (vagy a Malév), hogy hajnali járattal mentem ki Londonba, úgyhogy tegnap eléggé hulla voltam. Egyre inkább veszem észre, hogy kevés energiám van és alacsony szinten vannak a tartalékaim. Amikor megjöttem szálláshelyemre (London közepén), nem volt még rendbe a szobám: menjek vissza egy óra múlva. Akkor is már legszívesebben aludtam volna egyet, de hát még nem vagyok azon a szinten, hogy bárhol lefekszem tudnék aludni. A végén két és fél órát mászkáltam London belvárosában és amikor visszajöttem szálláshelyemre egy gyors zuhány után ágyba zuhantam és majdnem 3 órát aludtam. Egyébként ez a város kurva drága (elnézést a szóhasználatért, de csak ez a szó passzolt ide). Az éjjel elég jól aludtam, alig izzadtam, csak nagyon furcsát álmodtam (megint). Most megint egyik fogam kiesett és visszakerült, megint kiesett és visszakerült és a végéen meg eltört. Tudom, hogy mit jelent, ha álmodban kiesik egy fog: valaki meg fog halni. De ez? Kiesik és visszakerül? Többször és aztán eltörik... Lehet, hogy kezdek bekattani? Vagy ez csak arra utal hogy kissé ki vagyok merülve? Majd kiderül. Ez is egy dolog amiatt nem fogom magam idegesíteni.

Szóval, kint vagyok Londonban. Itt van a Europrisenak egy PhD konferenciája, ami eddig eléggé érdekesnek bizonyúlt eddig. Ma reggel egy flamand kutató egy összefoglalót adott a külömböző HIV prevenciós módszerekről. Az oltóanyagon kivül vannak még a mikrobicidek, az az elképzelés, hogy lesznek olyan anyagok, amik a fertőzés esélyét lenyomják, ha nem nullára, legalább nagyon kis esélyre, továbbá a körülmetélés is segít férfiak számára a fertőzés megelőzésében (melegeknél ez csak akkor működik, ha az illető, akit körülmetélik 100%-ban aktív). Továbbá az is kiderült, hogy egy genitális herpeszfertőzés kb háromszorosra emeli a HIV fertőzés esélyét.

Volt egy pár előadő, aki arról beszélt, hogy a vakcinakutatás most milyen irányba haladjon. Most szeptemberben volt egy éve, hogy kiderült, hogy a vakcina, amit az amerikai Merck kifejlesztett nem volt hatékony, sőt, lehet, hogy még inkább serkentette a beoltott emberek immunrendszerét a vírussal való fertőzésre. Amit már tudtunk, megint bebizonyodott, hogy még nem tudunk eleget arról, hogy az emberi immunrendszer hogy is működik pontosan. Ne értsetek félre: az elmúlt 20 évben nagyon sokat tanultunk és nagyon sokat fejlődött a tudásunk, de ez még nem elég. Ez a mai utolsó előadásból is kiderült. Több nagyon frissen fertőzött embereket követtek és követnek, hogy kiderítsék, hogy hogyan is védekezik a szervezetünk (vírusos) fertőzések, és specialisan a HIV ellen. Röviden annyit tudott mondani, hogy sokkal bonyolultabb mint amit eddig gondoltunk. Lehet általanosításokat modani, mindenki azért saját módján reagál a HIVvel való fertőzéssel. De az is kiderült, hogy a HIV egy nagyon csalóka vírus. Eddig is tudtuk, hogy könnyen mutálódik, de ez az előadó egy nagy nemzetközi csoporttal együtt ki is derítette, hogy milyen gyorsan is változik a vírus. Az eredményektől megrémültek és csodálkoztak is. Vannak a vírusnak olyan részei, amik két hét alatt megváltoznak, de egy hónap, másfél hónap után szinte az egész víruspopuláció annyira megváltozott, hogy nem hasonlít már az eredeti vírusra. Ez egyrészt azt jelenti, hogy nagyon nem lehet megmondani, hogy ki fertőzött meg kit (ha ilyen információ kellene egy per keretében). Másrészt meg azt jelenti, hogy nem egy fajta vírus kering egy fertőzött vérében, hanem egy egész törzs szinte minden változata. Ezért mondják egyre inkább a HIV-re, hogy egy pszeudópopulációt képez. Nem egy fajtából áll, hanem számtalan (minimum egy pár ezer) változatban létezik a szervezetben és ezek a változatok meg egymással egyensulyban vannak. Na, most meg megyek vacsorázni. Ha lesz a következő napokban még érdekes dolog, írok majd róla.

1 megjegyzés:

Pitypang írta...

Cica,

az álomfejtés nem olyasmi, ami általános álombeli események alapján mindenkire ugyanúgy értelmezendő. Tehát, ha kiesett a fogad álmodban, jelenthet mást is, mint halált. Pl hogy hazajöttél végre, pofozkodtunk és kiesett ;)

Na, jól van, várlak haza! :)))))