2009. július 20., hétfő

Abacavir talán még sem emeli az esélyt szív és érrendszeri betegségekre?

Egy nagy nemzetközi hosszútávú kutatás a HIV elleni gyógszerek mellékhatásai után (a D:A:D: kutatás) tavaly közzétett időközi eredméynei alapján, az utóbbi időben óvatosabbak voltak az abacavir (védett neveZiagen és a Kivexa egyik hatóanyaga) felírásával. Az időközi eredmények alapján egy emelt esélyt szív és érrendszeri betegségekre véltek látni a kutatók.

A tegnap Fokvárosban elkezdődött IAS nemzetközi AIDS konferencián ma jelentette be egy amerikai kutatócsoport, hogy lehet, hogy az abacavir még sem emeli a kockázatot szív és érrendszeri betegségekre. Eddig hét kutatás volt, amiben figyelték az abacavir és a szív és érrendszeri betegséket összefüggését. Ebből 4 talált összefüggést, 3 pedig nem talált összefüggést az abacavir szedése és szív és érrendszeri betegségek között. Az amerikai csoport is végzett kutatást és ők sem találtak összefüggést. De, amit az amerikaik most máshogy csináltak, hogy az adatok elemzésében belevették a vesebetegségek előfordulását is. Egyrészt, mivel vesebetegségek emelik az esély szív és érrendszeri megbetegedésekre, másrészt mert egy másik gyógyszert, tenofovirt (védett neve Viread és a Truvadának egyik hatóanyaga) nem szokták előírni ha valakinek a veséje nem működik rendesen.

Szinte minden régebbi kutatás, ami talált összefüggést az abacavir szedése és a szív és érrendszeri betegségek között, nem vette figyelembe a vesebetegségeket. Ha most ezeket a tényezőket figyelembe vesszük, akkor nem úgy tünik, hogy abacavir emelné a szív és érrendszeri betegségekre. De ezt csak akkor lehet majd biztosan megmondani, ha például a D:A:D: kutatás adatait újráelemzik. Biztos lesz majd folytatása...

Nincsenek megjegyzések: