2010. február 27., szombat

CROI: egy HIV-fertőzött élettartama megközelítheti egy nem-HIV fertőzött szemelyét, ATHENA-kutatók szerint

A holland ATHENA-kohort kutatói szerint (egy kohort egy nagy betegcsoport, amiket éveken keresztül figyelnek) egy tünetmentes HIV-fertőzött élettartama elég jól megközelíti a nem-fertőzött emberek élettartamát. Az ATHENA-kohort 4 612 felnőtött tartalmaz, akik 1998 és 2007 lettek kiszűrve. Minden beteg a kohortban a holland protokoll szerint kezdte a gyógyszerszedést. A kohort tagjainak 45%-a 35 alatt volt, amikor kiszűrték, 44%- 35 és 50 között volt, a maradék pedig 50 fölött volt, az emberek 64% európai születésű, 15% afrikai, szaharától délre. A kohort alapján készített model 4 174 főt vett be, ezek a betegek nem-AIDS-es HIV-fertőzettek voltak.

A jelenlegi modell alapján egy 25 éves HIV-fertőzött élettartama 52,7 évre tehető, ahol a holland átlag élettartam 53.1 év. Minél idősebb korban szűrték ki a betegeket, annál inkább csökken az élettartam. A fő élettartamcsökkentő tényezők a modell szerint, az idősebb kor kiszűréskor, női nem és az előrébb haladott AIDS (B-szint az amerikai CDC szerinti beosztás alapján).

Mivel ez a modellezés a jelenlegi gyógyszerek hatékonyságára utal, még korai messzemenő következtetméyneket levonni ebből a tanulmányból, mivel még nem áll rendelkezésünkre elegendő adat. Példáúl, gondoljunk a cukorbetegség kialakulására, ami különböző gyógyszerek mellékhatásaként felléphet, vagy az eősebben fellépő csontritkulás, vagy a HIV okozta kongitív csökkenés (a HIV okozta demenciáig).

Érdekes lenne megtudni a magyar fertőzöttek ilyen szempontból, hogyan állnak. Eddig nincs még magyar kohort, bár magyarország részt vesz az európai euroSIDA kohortban. Érdemes lenne megtudni, hogy itthon hogyan alakul egy HIOV-fertőzött élettartama. Itthon még mindig szokás egy HIV-fertőzöttet kizárni életbiztosításból, mivel a biztosítók a csokkentett élettartamra hivetkoznak. Tudomásom szerint Hollandiában a HIV-fertőzés maga már nem kizáró ok egy életbiztosításnál.

Összegezve: ez a modell nagyon biztató. Szerencsére már nem úgy van, hogy a HIV-fertőzés halálítélet vagy erősen csökkenti a várható élettartamat. Viszont a hosszútávú hatások, mint a gyógyszerokozta mellékhatások, mint a vírus okozta hosszútávú hatások, még nem eléggé ismertek.

Nincsenek megjegyzések: