2010. február 27., szombat

CROI: Génterápia a megoldás?

Szintén a san francisco-i CROI konferencián volt egy beszámoló egy kutatócsoporttól, akik génterápiával igyekeznek segíteni. Ennél a terápiánál az az elképzelés, hogy a fertőzött immunrendszerét úgy módisítják, hogy ez jobban képes megbírkózni a vírussal, olyan szinten, hogy gyógyszer nélkül képes kordában tartani a vírust, vagy esetleg képes lenne a szervezetből eltüntetni a vírust.

Egy csoport Pennsylvania-ból arról számolt be, hogy 8 főből vért vettek, módosítottak az immunsejtek génállományán és visszahelyezték ezeket a módosított immunsejteket a paciensekbe. A nyolc fertőzöttből hétben a vírusszám a várt szintek alá esett, miután abbahagyták a gyógyszerszedést. A nyolcadig páciensnél meg a fertőzésre utaló jelek eltüntek. Ez nem azt jelenti, hogy kigyógyult az illető a HIV-fertőzésből. A kutatók sem tudják pontosan mittörtént itt, de előfordul, hogy a fertőzés jelei néha eltünnek. A kutatás még mindig folyik és még nagyon korai ebből következtetéseket levonni. A kutatás tovább folyik.

Amire most nagyon kéne figyelni, hogy milyen mellékhatások lépnek fel. Amikor egy sejt génállományába belepiszkálunk, mindenféle gond felléphet. Ez mindenféle daganatos elváltozásoktól csökkent ellenállóképességig mehet. Még olyan mellékhatások is fellephetnek, amire még nem is gondoltunk. Másrészt meg valószinűleg ez az eljárás nem lesz olcsó eljárás, ez jelenlegi csúcstechnológia. Csúcstechnológiával meg az a gond, a nem-várt mellékhatásokon kívül, hogy nem tudjuk pontosan még, hogy fog alakulni. Mindenképp érdemes lesz figyelemmel kisérni ezt a fajta kutatást, de nem felejtsük el, hogy ez a technológia még nagyon az elejéjénél jár még.

Nincsenek megjegyzések: