2010. február 27., szombat

CROI: Vírusszám emelkedések emelhetik az esélyt szív- és érrendszeri problémákra, alacsony CD4-szám meg emelheti az esélyt máj- és/vagy veseprolbémákra

Az ATHENA-kohort kutatói San Francisco-ban arról számoltak be, hogy kutatásuk alapján az aalacsony, vagyis 200 alatti CD4-szám emeli az esélyt nem-AIDS-es fertőzöttekben vese és/vagy májproblémákra. A májproblémák, amik előfordultak vagy májcirrhózis vagy májfibrózis volt, a veséknél meg veseelégedetlenségből (akút vagy krónikus) álltak a gondok. Amikor összehasonlították az esélyeket vese és/vagy májmegbetegedésekre a 200 alatti és az 500 fölötti CD4-számú csoportok között, a 200 alatti csoportnak több mint kétszeres esélye volt a vese és/vagy májbetegedésre.

Amikor gyógyszerszedés alatt megfigyelték a 400 fölötti tolsóvírusszám kitöréseket majdnem megháromszorozta az esélyt szív- és érrendszeri problémákra. Ezek a szív- és érrendszeri problémák főleg infarktusok és agyvérzések . Sztasztikailag ez az utolsó összefüggés nem volt annyira erős, mivel nem állt rendelkezésre elegendő adat.

Összegzésben ezek az adatok szintén arra utalnak, hogy időben kell kezdeni a gyógyszerszuedést. Legalább egy 350-es CD4-számnál, de az 500-as vírusszám sem kizárt (ezzel kapcsolatban most futt európai szinten a START-kutatás). Gyógyszerszedésben meg ügyelnmi kell a pontos szedésre, hogy igyekezzünk kivédeni a vírusszám megugrását.

Nincsenek megjegyzések: