2010. február 27., szombat

CROI: kanadai kutatás megint kimutatja a vírális szuppresszió fontosságát

Egy kanadai kohort kutatás eredményei megint a vírális teljesen szuppresszió fontosságára mutatott. A kohortot négy csoportba osztották, ez első csoportban a beteg vírusszáma állandóan méréshatár alatti volt (Kanadában a méréhatár 50 RNS-kópia/ml vér).  A második csoportban (az átmenő vírémiás csoport) az időtartam több mint 75%-ában méréshatár alatti volt a vírusszám, a vírémiás időszakokban meg maximum 1000 kópia/ml volt a vírusszám. A harmadik csoportban (rövidtávú vírémiás csoport) a vírusszám méréshatár alatti volt az időtartam 25 és 75%-a között . A negyedik csoportbasn, az állandó vírémiás csoport, az időtartam kevesebb mint 25%-a alatt volt méréshatár alatti a vírusszám.

Amikor a négy csoportot összehasonlították a vírális kitörés kockázat szempontjából az első és második csoport szinta hasonló esélyel bírtak. Amikor az első és a harmadik csoportot összahasonlították kiderült, hogy a 3. csoportnak hatzsoros volt a kockázata a vírális kitörésre. A vírális kitörés utalhat a gyógyszerkombináció hatástalanságára. Amikor a negyedik csoportot hasonlították össze az első csoporttal kiderült, hogy az utolsó csoportnak 20-szoros esélye volt a vírális kitörésre.

Hogy lehet a vírusszámot méréshatár alatt tartani? Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk ebből a szempontból az, hogy pontosan szedjük mindig a gyógyszert. Úgy kell meghatároznunk a szedési időpontot, hogy ekkor legkönnyebben képesek vagyunk szedni a gyógyszert és ekkor legyen a legkisebb az esély arra, hogy kimaradjon egy gyógyszeradag. Ehhez a kiválasztott időponthoz képest kb egy órás eltérés még belefér, de a rendszeresen egy óránál nagyobb eltérés gondokat okozhat. Ha gondok lépnek fel a gyógyszerszedésnél, ezt minél hamarabb meg kell beszénmi  a kezelőorvossal.
Ha a gyógyszert időben szedjük és megsem megy méréhatár alá a vírusszám, akkor lehet, hogy felszívódási gondok léphetnek fel az emésztőrendszerben. Ez több dologtól függhet. Ezt mindenképp meg kell beszélni a kezelő orvossal. Bizonyos esetekben TDM-et végezhetnek el az orvosok. A TDM az angol Therapeutic Drug Monitoring rövídtése, magyarul ez a terápiás gyógyszerszintmérést jelenti.

Nincsenek megjegyzések: