2009. szeptember 17., csütörtök

Az európai bizotság jóváhagyta a Kaletra szedés egyszerűsítését

A héten az európai bizotság jóváhagyta a Kaletra naponta egszeri szedését. De ezt csak azoknál, akiknek frissen kezdik a gyógyszeres kezelést a HIV fertőzésük ellen. Azokra, akik az egyik gyógyszerüket a kombinációjukból le akarják váltani Kaletrával, azokra ez nem vonatkozik. Ezekre a betegekre nem vonatkozik ez az engedély, mivel nincs elegendő adat ami ennek a hatékonyságát alátamasztaná.

De azt figyelembe kell tartani, hogy ha valaki a napi két alkalom helyett, naponta egyszer szedi a Kaletrát, hogy a mellékhatások mint a hasmenés erősebb lehet. Emelett a napi egyszeri szedés nem annyira hatékony a vírusszám leszorításában mint a napi kétszeri szedés.

A nepi egyszeri szedéshez van még egy megkötés. Amennyiben bizonyos egyéb gyógyszerek is szedi a beteg, akkor az kizáró tényező a napi egyszeri szedésre. A következő gyógyszerek szedésével nem lehet kombinálni a Kaletra napi egyszeri szedését: efavirenz (Stocrin), nevirapine (Viramune), nelfinavir (Viracept), amprenavir, carbamazepine, phenobarbital vagy phenytoin.

2 megjegyzés:

hpeter írta...

mi értelme volt a döntésnek ha sem nem hatásos, és eléggé megkötött hogy mikor lehet egyszer szedni, mellékhatás miatt meg rosszabb??mi értelme?

Independence írta...

nem az van, hogy nem hatásos, de nem annyira hatásos, mint a napi kétszeri szedés. Ez a megoldás olyan embereknek lenne megoldás, akik például munkájuk miatt nem tudják a napi két alkalmat betartani. Most ilyen embereknek van választási lehetőség, hogy napi egy alkalommal szedhetik a Kaletrát, de akkor ennek az az ára, hogy erősebb lehetnek a mellékhatások.