2009. szeptember 17., csütörtök

Jó eredmények bevirimat kutatásnál

A most San Francisco-ban tartott ICAAC-on friss eredményeket mutattak be egy új fajta gyógyszerrel kapcsolatban. Ez a gyógyszer bevirimat néven fut és ez egy úgynevezett maturációs inhibitor, vagyis gátolja a friss HIV részecske érlelését. Egy ilyen éretlen HIV képtelen újabb sejteket megfertőzni. Ha ez a hatóanyag túléli a következő klinikai kutatásokat, akkor már hat különböző kategóriából lehet majd választani gyógyszerkombinációt.

Amikor egy fertőzött sejt új vírusrészecskéket gyárt, egy bizonyos fehérjét úgy gyártja le, hogy egy hosszú láncban van a hat molekula és a vírális proteáz (vagyis fehérjevágó molekula) ezt a nagy láncot feldarabolja hat részre. Ez egy nagyon fontos lépés a vírus érlelésében. A bevirimat az egyik ilyen darabolást gátolja, és emiatt a vírus nem tudja elérni az érett és fertőzőképes állapotot.

A most az ICAAC-on bemutatott eredmények szerint a bevirimat nem mindenkinél tudja csökkenteni a vírusszámot. Kiderült, hogy ez főleg a jelenlévő vírustípusoktól függött. Utólag a kutatók egy algoritmust tudtak kifejleszteni, ami alapján nagyjából meg tudták állapítani kinek használhat ez az új gyógyszer és kinek nem. Akinek hatékony volt, annak két hetes monóterápiában (nem szedet egyéb HIV elleni gyógyszereket) egy átlagos 10 000-es vírusszámot lecsökkentette ezer alá.

Ami szintén jó hír, hogy ez a gyógyszer nagy valószinűséggel nem fog ütközni a proteáz inhibitorokkal, mivel a máj masképp dolgozza fel a bevirimat-ot. Várhatóan még évekig eltart mire ez a gyógyszer megjelenik a patikában, mivel még sok kutatáson átt kell, hogy essen.

Nincsenek megjegyzések: