2008. február 3., vasárnap

Zutphen-ben voltam szombaton

Tegnap Zutphen-be mentem (kijtés: Zötfen), meglátogattam egyik barátomat. Vele voltam Ibizán múlt szeptemberben. Sok minden jött szóba az este folyamán. Főleg arról beszélgettünk, hogy mi van a barátjával, akit most Rotterdamban ápolnak áttételes májrákkal. Eddig 6 kémóterápiáat kapott, de a hetediket nem adták, mivel az ellenállása túl alacsony szintre került. Az orvosok nem tudnak mit mondani, majd meglátjuk mi lesz. Nem csak a gondolról ment az este, volt sok más téma is és még egy srác betoppant, aki szintén ott lakik. Valamikor éjfél után mindenki aludni ment és reggel bementem még körülnézni a város(kában).


A település, ahol most Zutphen van, római időkben alapúlt, valahol a 300-as években. 890 a Vikingek teljesen lerombolták a várost, miután az lakosok megkezdték az erődítményeket építeni. Ez az utca (Lange Hofstraat, vagyis Hosszú Udvarutca) észak felé megy, az úgynevezett 's Gavenhof, vagyis 'Grófi Udvar' irányában. Ott van a városháza és a Szent Walburgistemplom. Ezt a teret a város kezdetének veszik. A háttérben van a Szt. Walburgistemplom tornya.
Ez a Lange Hofstraat egyik mellékutcája. Ezeknek a házaknak az alapzatjai mind a középkorból valóak. A 's Gravenhof nem az egyetlen tér a város történelmi részében; van mág három terecske, aminek a neve, jó holland szokás szerint mind piac: van a Groenmarkt (Zöldségpiac), houtmarkt (Fapiac) és a Zaadmarkt ((Vető)magpiac). Ezt a házat a Groenmarkt és a Houtmarkt között láttam.Ez a torony nem templom. Az úgynevezett Wijnhuis-hez tartozik. Ez a borkereskedők háza volt, de a városi véndéglátóterem is és ebben az épületben ellenőrizték a sulyakat és egyéb mérőezközt amit a kereskedésben használtak. Minden város Hollandiában tartalmazott egy ilyen épületet. Leidenben van egy különépület amit erre az ellenőrzésre használtak, a Waag (vagyis Mérő). Sajnálatos módon ezeket az épületeket más dolgokra is használták a középkorban: boszorkányüldözésre, mivel azt gondolták az emberek, hogy boszorkányok kevesebbet nyomnak mind földi halandók. Ha valakit boszorkánysággal gyanítottak, az egyik teszt az volt, hogy megmérték az illető sulyát.
Ez a szökőkút a Zaadmartkt-on található. Ezzel a város történelmét akarják szimbolizálni: egészen a római időkig. A ház a háttérben, baloldalon, 1658-ban épült.
Ezek a házak szintén a Zaadmarkt-on vannak, a háttérben a Szt. Walburgistemplon tornya látható.
Majdnem szemben az előző két házzal, ez a bejárat a volt öregotthonhoz. Ezt az öregotthont 1735-ben alapították. Az alapítók kereskedők és nemesek voltak. A címerek a kapu mind két oldalán az alapító családok (és egyben kuratóriumi tagok) címerei.

Na, akkor most megérkeztünk a 's Gravenhof-ra. Ahogy már írtam, ide teszik a város kezdetetét. A zöld épület a baloldalon a városháza új része. A középen lévő fehér épület a régi városháza (még mindig használja az önkörmányzat). A jobb oldalon lehet látni a Szt. Walburgistemplom bejáratát.

Ez meg a Walburgistemplom torony. Az előztérben a Wilma királynő ágai láthatóak. Hollandiában a szokás egy fát ültetni, amikor egy új király vagy királynő trónra lép. Az eredeti fát 1898-ban ültették, de a második világhaború elején, még 1940-ben a Németek kivágták. Felszabadítás után, 1945 egy új fát ültettek.

Nincsenek megjegyzések: