2008. június 14., szombat

GSK terapiás vakcinán dolgozik

Itt a brüsszeli ECAB-on szó volt egy terapiás vakcináról. Egy ilyen vakcinát fertőzés után adnak, mivel nem az a cél a vakcinának, hogy megelőzze a fertőzést, hanem az a cél, hogy a vakcina a szervezetet segíti a fertőzés minél hatékonyabb kezelésével.

Fertőzés után egy HIV fertőzött még évekig (szinte) problémamentesen élhet, de a fertőzötteknek a többsége 3-10 év után gyógyszeres kezelésre szorúl, mivel a fertőzés rombolja az immunrendszert. Van egy kis csoport a fertőzettek között, akik ezen túl sem szorúlnak kezelésre, az úgynevezett "elite controlers". Ezek az emberek, vagyis az immunrendszerük, arra képesek, hogy hosszú távon, éveken át, a vírus szaporodását és ezzel az immunrendszer rombolását képesek féken tartani.

Az egyik elképzelés most az, hogy egy terapiás vakcina segítsége által képesek lennénk minél több embereknek az immunrendszerén segíteni és így utánozni az elite controllers immunrendszerét, hogy így egy lehetőség nyílna a gyógyszeres kezelést elkerülni, akár csak egy pár évre.

Terapiás vakcinákat már ismerunk, gondoljunk csak a tetanusz, diftéria vagy a veszettség elleni vakcinákra, amit sokszor fertőzés után adnak a betegnek. Egy ilyen terapeutikus vakcina hatása miatt az immunrendszer képes egy gyorsabb és hatékonyabb képes reagálni egy fertőzésre.

Pénteken GSK beszámolt egy terapiás vakcináról, amit most kezdenek el tesztelni. Eddig még csak azt tudták bebizonyítani, hogy egy egészséges emberek immunrendszere erre a vakcinára reagál és antitesteket előállít. Mire ebből egy terapiás vakcina (vagy talán prevenciós vakcina) lesz, még nagyon sok munka van hátra, de legalább valami folyik a tavai Merck STEP kisérlet csődje után.

Nincsenek megjegyzések: